OŠ "STEVAN MOKRANJAC" KOBIŠNICA
 
Currently viewing: nalazite se na: Istorijat škole

ISTORIJAT

Osnovna škola "Stevan Mokranjac" je jedna od najstarijih škola u našem kraju. Početak osnovnog školstva u našem selu datira još od 1867.godine. Međutim, tad još nije postojala zgrada u kojoj bi se obavljalo proces vaspitanja i obrazovanja. Početkom dvadesetog veka (1907) izgradjene su školske zgrade u Kobišnici i Bukovču. Školska zgrada u područnom odeljenju u Srbovu izgradjena je mnogo kasnije, početkom 1935.godine. Škola u područnom odeljenju Srbovo je četvorogodišnja, a matična škola u Kobišnici je osmogodišnja. Trenutno u školi imamo 120 učenika, raspoređenih u 9 odeljenja razredne i predmente nastave.

ANALIZA STANJA U ŠKOLI

Nastavni kadar škole (8 profesora i 16 nastavnika) je stručan i veoma zainteresovan za uključivanje u sve procese vezane za reformu u obrazovanju. Do sada su naši nastavnici i učitelji pohađali skoro sve seminare. Iako malobrojni naši učenici su u okviru svojih interesovanja i mogućnosti, uvek bili zainteresovani za učešće na svim konkursima i takmičenjima koja se organizuju u okviru naše opštine i okruga. Naši učenici su osvojili mnogobrojne nagrade kojima se ponosimo. Naša škola učestvuje u svim humanitarnim akcijama. Imamo kvalitetnu saradnju sa lokalnom organizacijom crvenog krsta, kolom Srpskih sestara iz Negotina, Resurs centrom, Ženskim Forumom. I sami u okviru škole vrlo često organizujemo humanitarnu pomoć, onima koja je potrebna. Finansiramo se isključivo iz materijalnih sredstva koje prenose Opština i Ministarstvo. Imamo dobru saradnju sa roditeljima i lokalnom i sl. saradnju, nego što su spremni da materijalno pomognu potrebe škole.

MISIJA

Misija naše škole je da podstičemo i razvijamo lični razvoj učenika i nastavnika, razvijamo svest o pravima i odgovornostima svih aktera u životu i radu škole. Negujemo međusobno razumevanje i uvažavanje, kreativnost, svestranost i slobodu ličnosti. Učenike osposobljavamo za dalje školovanje i primenu stručnih znanja.

VIZIJA

Želimo da postanemo škola u kojoj će učenici i nastavnici, da se osposobe za korišćenje informatičke opreme i ostalih savremenih nastavnih sredstva (računari, video bim, panoi, fero-magnetne table). Osposobljavanje kadrova za rad sa savremenim nastavnim sredstvima i za prezentaciju savremenih programa. Više ogledne nastave, metode savremenog učenja i aktivnog učenja, škole u prirodi. Veća saradnja škole sa lokalnom zajednicom.

 

Back to top